Célirányos látogató szerzés keresőoptimalizálással

A keresőoptimalizálás (angolul SEO, azaz Search Engine Optimization) azt a tevékenységet jelenti, amikor a kulcsszavas keresők találati listáján elért helyezést kívánjuk javítani. A helyezés javításával növelhetjük a weboldalunkra látogatók számát. A kattintások száma alapvetően két tényezőtől függ: hányan keresnek az adott kulcsszóra és a weboldalunk hányadik helyezést éri el.

Google keresőoptimalizálás
A vásárlás előtti tájékozódás elsődleges eszköze a Google kereső

Egy ismert kifejezésre többen keresnek, de ott a weboldalak száma is nagyobb. Erősödik a verseny és nehezebb, időigényesebb eszközöket kell felhasználni a helyezés javításához. Exponenciálisan csökken a kattintások száma a helyezés növekedéséhez képest. A felhasználók viselkedési szokásait ismerjük: az emberek alig 10 százaléka nézi meg a második találati oldalt.

Keresőmarketing: a látogatók vásárlóvá alakítása

Magyarországon 4,4 millió ember használja közvetlenül a vásárlás előtti tájékozódásra a Google keresőt. Ezek a személyek már eleve nyitottak a weblap üzenete felé, hiszen ők maguk akarnak választ találni a kérdéseikre – éppen ezért használják a keresőmotort. Az ilyen típusú látogatók értéke a legmagasabb. Fogékonyak és nyitottak, ezért velük könnyebben, gyorsabban és nagyobb arányban lehet elérni a kitűzött célokat. A legtöbb céges weboldal elsődleges célja – magától értetődően – az értékesítés.

A megnövekedő forgalommal egyenes arányban nő a kitőzött célok teljesülésének száma. A konverziós arány javításával vásárlások, feliratkozások és kedvelések számát sokszorosára növelhetjük. Sokan elfelejtik, hogy keresőoptimalizálással önmagában csak a célirányos látogatók számát lehet növelni. Pedig ennél jóval egyszerűbb a keresőmarketing hatékonyságán javítani. Ami a helyezésre is jó hatással van – főleg akkor, ha a Google keresőben szeretnénk javítani a helyezésen.

Ügyes szövegírással nem csak a konverziós arány, hanem a Google-ben elért helyezés is javítható

A Google keresőoptimalizálás alapja a jó minőségű tartalom készítése, ami a felhasználóknak élményt nyújt. Ezt nevezik tartalomépítésnek. A tartalomépítés lényege, hogy a fókusz kulcsszó megfelelő környezetbe kerüljön és az oldal lényeges elemeibe legyen beépítve. Az oldalon belül eltér az egyes elemek fontossága. A fő tartalom elsődleges prioritást kap, míg a másodlagos tartalom (lábléc, hasábok, hirdetések) kevésbé értékes. A fő tartalom egyes részei értékesebbek a többinél. Oldalcímből (title elem a head részen belül) csak egy van, ezért ez az egész oldal esszenciája. A találati listán ez jelenik meg, mint hivatkozás. 60 karakternél hosszabb oldalcímeket levágja, ezért célszerű betartani ezt a határt. Ezután a figyelem a szövegtörzsre (body) kerül. A szöveg olvashatóságára nagy hangsúlyt fektet a Google rangsorolási algoritmus. Figyelembe veszi a bekezdéseket, a mondatok szerkezetét és hosszát, a szöveg tördelését és a vizuális elemeket.

Ma már az a fontos, hogy milyen kifejezések környezetében szerepel a kulcsszó. Minden témának megvannak a maga sajátos kifejezései. Olyan szavak, amely a csak az adott témára jellemző – de más vagy általános témában nem szoktuk használni. Ezeket nevezzük szemantikus kulcsszónak.

A felhasználó viselkedésére nagy hatással van az úgynevezett „hajtás feletti rész” (angolul ATF, azaz Above The Fold). Az a kezdőképernyő, amit görgetés nélkül lehet látni. Szempillantás alatt eldől az oldal további sorsa. Azonnal elárulja, hogy az oldal releváns-e azzal a kulcsszóval, amit a felhasználó keres. Ez a megismételhetetlen első benyomás, ami tudatja a látogatóval, hogy jó helyen jár – érdemes még az oldalon időzni.

Tartalmi hibák kijavítása a SEOzseni-vel

A keresőoptimalizálás nagyon fontos eszköz a bevétel növelésében. Szükséges mély weboldal szerkesztési ismeret is, hogy a forráskód HTML szerkezetében rejlő hibákat és hiányosságokat ki tudjuk javítani. Valamint felfedezzük azokat a különbségeket, amelyeket az erős versenytársak alkalmaznak. A kulcsszavak és szemantikus kifejezések megtalálása nagyon bonyolult feladat. Tucatjával kell elemezni a weboldalak forráskódját, ami több órás napi elfoglaltságot jelent. Ezért készült a SEOzseni.

A SEOzseni az ország egyetlen profi SEO szoftvere. A küldetése, hogy a linképítés és keresőoptimalizálás bonyodalmaitól mindenki megszabaduljon. Egyetlen kávészünet alatt, néhány kattintással elvégezhető a SEO komoly szaktudást igénylő feladatai. Az on-page elemzés és a hibák feltárása csak egyetlen kattintás. Ezzel a szoftverrel már élmény a keresőoptimalizálás, mert az időnket hasznosan tölthetjük és csak az eredményekre koncentrálhatunk – ahelyett, hogy napokat szenvednénk az adatok összegyűjtésével, elemzésével és feldolgozásával.